tiistai 2. elokuuta 2011

Influenssa tappoi 1830-luvulla?

Oriveden Koivuniemen Mikkolan talossa kuoli 26.2.1838 vanhaemäntä Sofia Heikintytär, 27.2.1838 hänen lankonsa Juho Kaaponpoika ja 3.3.1838 toinen lanko Simo Kaaponpoika, jonka vaimosta Julianasta kerroin edellisessä tekstissäni. Kaikki kolme kuolivat kovaan kuumeeseen (hetsig feber). Simo oli tuolloin 51-vuotias, Juho 58- ja Sofia 69-vuotias. 

Kun kaikki kolme kuolivat kuuden päivän sisällä, saa se minut ajattelemaan, että jokin tarttuva kuumetauti oli liikkeellä. Katsoin vähän tarkemmin haudattujen luetteloa, ja tosiaan, hetsig feber oli varsin monen kuolinsyynä tuohon aikaan. Laskin helmikuulta lokakuulle yli 30 tapausta. Heistä viisi oli lapsia, muut nykykäsityksen mukaan keski-iässä tai vanhuksia. Lisäksi kuolinsyynä oli aika monta kertaa myös bröstfeber, joka voisi olla keuhkokuume. Sitäkin oli sekä lapsilla että aikuisilla. 

Katsoin myös edellisen ja seuraavan vuoden  kuolinsyitä. Hetsig feber näytti olevan harvinaisempaa noina vuosina, 1837 sitä oli kymmenkunta tapausta, 1839 vain muutamia tapauksia. Sen sijaan bröstfeber oli yhtä yleinen myös noina vuosina.

Kuolinsyiden määrittäminen oli tuohon aikaan epämääräistä. Jos ei ollut syytä epäillä rikosta, kirjattiin, mitä omaiset osasivat oireista kertoa. Vaikka kuolinsyy on luettelossa sama, on tauti voinut silti olla eri. Siitä huolimatta nuo kuolemat saavat minut ajattelemaan epidemiaa. Influessa jälkitauteineen vie nykyisinkin hautaan muutamia ihmisiä. Sellaisesta olisi voinut olla kyse myös vuonna 1838 Orivedellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti