lauantai 6. elokuuta 2011

Muinaisjäännös

Oriveden sukujuuriani jäljittäessäni tein vähän niin kuin huvin vuoksi hakuja myös Historiallisessa sanomalehtikirjastossa. Silmiini sattui muinaisjäännöslöydöistä kertova juttu, joka oli julkaistu Morgonbladet-lehdessä 17.11.1879. Alla katkelma jutusta. Huomiota kiinnitti tietysti talollinen Juho Juhonpoika Oriveden Suomasemasta. Voisi olla sukulainen, peräti esi-isä. Ajallisesti se ei kuitenkaan sovi, esi-isäni oli kuollut jo 1846. Olisikohan kunniakirja voitu myöntää vasta pitkän ajan kuluttua löydöstä? Ketään talollinen Juho Juhonpoikaa ei 1879 Suomaseman kylässä näyttäisi olevan. 

Sinänsä muinaislöytöjen tekeminen näyttää olleen aiemmin tavallista. Niitä tekivät nimenomaan tavalliset ihmiset, kylän asukkaat. Kotikylältänikin tiedän useampia tällaisia, tosin ne on taidettu kaikki tehdä vasta 1900-luvun puolella. Ilmeisesti kansakoulun käyminen oli nostanut yleissivistystä niin, että pellosta löydetty kivi- tai rautaesine osattiin ottaa talteen eikä sitä viskattu tarpeettomana menemään.

Kiinnostaisi tietää, mitä esi-isä – jos hän nyt sitä oli – mahtoi löytää. Muinaisjäännöksistä on olemassa verkossa rekisteri, mutta sieltä ei varmaa tietoa saa, kun löytöjen tekijöitä ei ole mainittu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti