tiistai 30. elokuuta 2011

Amerikkaan menneitä

SukuForumille oli Kaisa Kyläkoski välittänyt tiedon ancestry.com:n 5.9 saakka vapaasti luettavissa olevista matkustajaluetteloista. Niinpä olen pari iltaa viettänyt niitä selaten. Yhden sukulaisen Kanadassa käynti on varmistunut. Hän meni sinne 1906 ja ilmeisestikin palasi takaisin 1908. Tuolta vuodelta löytyy riittävän yhdenmukainen nimi Britanian luettelosta, jonka mukaan hän on ollut tulossa Kanadasta Hankoon. Muuten olen käyttänyt tilaisuutta hyväkseni ja tallentanut kuvia itselleni sellaisten matkoista, joiden siirtolaisuus oli jo aiemmin tiedossa.

Olen myös harrastanut paikallishistoriaa etsimällä kahdenkin kylän siirtolaisiksi lähteneitä. Heistäkin useimmat olivat jo etukäteen tiedossa, mutta samalta matkustajaluettelon sivulta on löytynyt myös yksi, jonka valtameren takana käynnistä ei ollut aiemmin tietoa.

Luetteloista etsiminen on hiukan haasteellista, vaikka haku sinänsä toimii hyvin ja nopeasti. Oikeinkirjoitus aiheuttaa tiettyjä ongelmia. Jo luettelon alkuperäinen  kirjoittaja on voinut tehdä nimestä oman tulkintansa. Luultavasti matkustajan piti esittää lippunsa ja passinsa. Nämä kuitenkin olivat 1900-luvun alussa käsin kirjoitettuja. Kun nimiä on sitten siirretty tietokantaan, on tehty uusia tulkintoja. Esimerkiksi sukunimen alussa oleva iso I-kirjain on tulkittu ainakin kerran T-kirjaimeksi ja kerran S-kirjaimeksi. Luettelossa kirjain on alkuperäinen, joskin vähän epäselvä.

Sukunimien erilaisia vaihtoehtoja hakutoiminto ehdottaa aika mukavasti, tosin englanninkielinen (ilmeisesti) soundex-haku tuottaa joukkoon varsin eksoottisiakin vaihtoehtoja. Etunimen kohdalla taas ei voi tietää, onko käytetty suomalaista vai amerikkalaista muotoa. Juho oli ihan alkuperäisenä, mutta Taavetista oli tullut David. Kalle-nimisten kohdalla kannattaa hakea monilla vaihtoehdoilla: Kalle, Carl, Kaarlo, Charles...

Aiemmin olen hakenut siirtolaisista tietoa Ellis Islandin luetteloista, jotka ovat vapaasti käytettävissä. Siellä haku toimii myös suhteellisen hyvin. Sen sijaan Kanadaan muuttaneiden kohdalla  tietojen etsiminen ilmaisilta sivuilta on huomattavasti työläämpää. Pitää ensin etsiä Siirtolaisinstituutin sivuilta, millä laivalla siirtolainen on matkannut Kanadaan. Sen jälkeen Kanadan luetteloista pääsee selaamaan koko matkustajaluetteloa. Nimen perusteella ei pysty hakemaan. Parasta tuossa ancestryn tarjouksessa ovat itselleni Kanadan ja Bostonin tiedot.

Jossain vaiheessa jokin maksullisista palveluista laittoi vähäksi aikaa vuoden 1930 väestölaskentatiedot vapaaseen käyttöön. Niistä löytyi  mukavasti tietoa, mutta vain Yhdysvalloissa asuneista. Muistaakseni myös toisen maailmansodan aikaiset rekisteröintikortit olivat hetken käytettävissä. Jos ei halua maksaa amerikkalaisille yrityksille, pitää olla tarkkana, kun ilmaistarjouksia tulee. Tässä vielä linkki tietokantaan:

http://www.ancestry.com/s48771/t23428/ancestry.com/immigration_travel?o_iid=48771&o_lid=48771&o_sch=Web+PropertyEi kommentteja:

Lähetä kommentti