Sukututkimuksessa löydettyjen tietojen julkaiseminen askarruttaa toisinaan. Tarkoitan nyt niin vanhoja tietoja, ettei julkaiseminen sinänsä loukkaa ketään. Sukukirjaa en ole ruvennut tekemään, mutta sukututkimussivut minullakin on verkossa, vaikka ne ovatkin viettäneet vähän hiljaiseloa viime aikoina.
Tuo sivujen päivittäminen on yksi syy miettiä tietojen julkaisemista. Perustiedot tietysti sivuilla on kunnossa, vaikka virheitäkin joskus paljastuu. Jotta ihmiset jaksaisivat seurata sivustoa, pitäisi uusia tietoja jaksaa/muistaa lisätä sivuille suhteellisen usein. Jos suurempia kävijäjoukkoja tavoittelisi, pitäisi varmaan sisällyttää sivuille muutakin kuin tiukkaa asiaa. Aiemmin puheena olleet vanhat lehtijutut voisivat olla sellaista kiinnostavaa luettavaa, joka saisi ainakin sukulaiset käymään sivustolla.
Tästä päästäänkin kysymykseen, ketä varten sukututkimussivut on tehty. Jos tekee ne muita sukututkijoita varten, pitäisi sivujen sisältää tiukkaa asiaa. Syntymä- ja kuolinajat pitäisi kirjata päivän tarkkuudella. Sukutauluja kannattaisi laittaa paljon. Sukulaisia varten tehdyt sivut taas voisivat olla viihteellisemmät. Enemmän tarinoita, vähemmän päivämääriä. Omat sivuni taitavat olla jonkinlainen kompromissi näiden kahden välillä.
Käykö sivuja sitten kukaan katsomassa? En tiedä, en ole halunnut laittaa sivustolle kävijälaskuria, koska se ei mielestäni sovi sivujen ilmeeseen. Joitakin yhteydenottoja on tullut sähköpostiin. Toisen sukututkijan kanssa olemme pohtineet kaukaisen esi-isän kummallista katoamista kylästä. Keskustelu oli hyvin mielenkiintoinen. Joku etäsukulainen (ei sukututkija) on ottanut yhteyttä ja kysellyt lisätietoja. Jotain olen osannutkin kertoa.
Aion edelleenkin pitää sivut verkossa. Toivon, että saan niiden kautta yhteyksiä etäsukulaisiin, ja sitä kautta vauhtia jälkipolvitutkimuksiin. Lisäksi joskus tulee hyvin ylimalkaisia kyselyjä suvusta. Kyselijä ei välttämättä kerro, miksi tietoja etsii. Silloin on helppo laittaa vastaukseksi linkki sivuille. Ole hyvä, siellä on tietoa ihan julkisuudessa.
Näistäkin yli sata vuotta sitten eläneistä kerrotaan verkossa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti