torstai 18. heinäkuuta 2013

Jalmari ja Maija

Jatkan vielä edellisen tekstin aiheesta. Koska tapaus on 1900-luvun puolelta, olen muuttanut asianomaisten nimet enkä kerro heidän kotipaikkojaan. Jalmari syntyi maalaiskylässä 1857. Hän avioitui saman kylän tytön Idan kanssa. Perheen matka vei Pohjanmaalle, jossa syntyi neljä lasta, kaikki 1800-luvun puolella. Kaksi lapsista kuoli nuorina ja kaksi muutti Amerikkaan. Ida ja Jalmari palasivat Tampereen kautta kotiseudulleen 1920-luvun alussa. Se on virallinen muuttoaika, mutta ainakin Jalmari lienee liikkunut seudulla jo aiemmin. Hänen virallinen ammattinsa oli työmies, mutta hän harjoitti erilaista kaupankäyntiä ja taisi olla liikkuvaista sorttia.

Jossain vaiheessa Jalmari kohtasi naapurikylän tytön Maijan. Tämä oli häntä 30 vuotta nuorempi. Heistä tuli pari. Ei Jalmari silti Idastaan eroa ottanut. Maijan kanssa Jalmari sai seitsemän lasta, joista yksi kuoli nuorena. Viimeisen lapsen syntyessä Jalmari oli iältään jo yli seitsemänkymmenen. Ensimmäisten lasten syntyessä Jalmari ei vielä virallisesti asunut paikkakunnalla, mutta kukaan ei koskaan vihjannut, että Maijan elämässä olisi ollut muita miehiä kuin Jalmari.

Onni Okkosen valokuva Yrjö Ollilan maalauksesta "Äiti ja lapsi". Lähde: Commons. wikimedia. Maalauksen äiti vaikuttaa modernilta kaupunkilaisäidiltä. Maijan tukka oli varmaankin nutturalla.

Maija asui perheineen alkuvuodet toisten nurkissa. Vihdoin 20-luvun lopulla Jalmari sai hankituksi pienen mökin, johon perhe asettui. Kaupat hän teki omiin ja Idan nimiin. Kun Jalmarin kunto heikkeni, myi hän mökin Maijalle. Ida eli pari vuotta pitempään kuin Jalmari, mutta ei ilmeisesti kysellyt miehensä talokaupan perään. Lapsia Amerikassa informoitiin asiasta vasta vuosia myöhemmin. Maijan ja Jalmarin lapset lähtivät maailmalle. Maija asui mökissä  kuolemaansa saakka. Kyläläiset olivat ajat sitten tottuneet asiaintilaan, vaikka suhteen alkuvuosina paheksunta olikin ollut aika voimakasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti