Jokin aika sitten eksyin arkistossa selaamaan erään nimismiespiirin arkistoa. Etsintäni liittyi vuoden 1918 tapahtumiin, mutta siitä joskus myöhemmin. Heti alkuun sanottakoon, että kyseiset arkistot 1900-luvulta vaativat käyttöluvan, jonka kuitenkin asiallisin perustein saa.
Katselin arkistoa (tai tietysti vain osaa siitä, materiaalia on melko paljon) sitten sillä silmällä, että voin saada hiukan lisätietoa 1900-luvulla eläneiden sukulaisteni vaiheista. Panostajanluvista sain tietää parin sukulaiseni ammatin. Toinen oli ollut kirvesmies, toinen autonkuljettaja. Huviluvista huomasin, että yksi sukulainen oli toiminut nuorisoseurassa ja toinen työväenyhdistyksessä. Kummankaan toiminnasta ei ole ollut myöhemmin puhetta. Ehkäpä he kuuluivat vähän aikaa huvitoimikuntiin. Ja sitten eräs suvun jäsen oli saanut luvan polkupyörään 1915. Sellainen tarvittiin ensimmäisen maailmansodan aikana.
Eivät lupapaperit nyt ihan näin hauraita olleet. Kuvalähde: http://pixabay.com/fi/paperi-kirjepohja-pergamentti-vanha-68828/
Noita panostajalupia ihmettelin aikani. Luulen kuitenkin, että kirvesmies teki muitakin rakennusalan töitä. Aikana, jolloin konevoimaa ei paljon ollut käytössä, oli varmaan helpointa räjäyttää kivet pois. Autonkuljettaja taas taisi rakentaa tuohon aikaan omaa taloaan.
Oma hauska luettelonsa oli alkoholipitoisten aineiden ostoon myönnetyt luvat kieltolakiaikana. Osa aineista oli selvästi ammattiin liittyviä. Puuseppä osti lakkaa (muistaakseni, olisikohan sellaisessa ollut alkoholi liuottimena?). Joissakin tapauksissa vaikutti, että lupa oli saatu puhutuksi viinan ostoon. Omia sukulaisiani ei listalta löytynyt, lienevät hankkineet juomansa muualta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti