keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Kaivosonnettomuus 110 vuotta sitten

Olen tiennyt, että monet suomalaiset siirtolaiset työskentelivät Amerikassa kaivoksissa. Olen myös tiennyt, että heitä kuoli niissä sattuneissa onnettomuuksissa. Työsuojelu ei ollut 100 vuotta sitten mitenkään hyvällä tolalla. Aamulehden vanhoja numeroita selatessani törmäsin uutiseen, joka kertoi Wyomingissa Union Pasificin hiilikaivoksella sattuneesta onnettomuudesta, jossa kuoli kaikkiaan noin 250 kaivostyöläistä. Heistä noin 150 oli suomalaisia. Verkossa kuolonuhrien määrä näytti eri lähteissä hiukan vaihtelevan. Wikipedian mukaan heitä oli 169.

Onnettomuus sattui 30.6.1903 aamulla klo 10 paikallista aikaa Hannassa. Kaivoksella kerrotaan tapahtuneen räjähdys, joka johtui tulipalon varalta asetettujen säiliöiden lähellä särkyneestä lampusta. Uutisesta ei ainakaan itselleni aukene, mitä säiliöissä oli ja miten särkynyt lamppu voi ne räjäyttää. Räjähdys tapahtui kaivosaukossa, jolloin työmiehet jäivät sisälle kuollen joko itse räjähdyksessä tai sortuneiden rakenteiden alle. Sitä seurasi vielä tulipalo, joka esti pelastustoimenpiteet.

Aamulehti oli koonnut amerikansuomalaisten lehtien uutisoinnin pohjalta listan onnettomuudessa kuolleista suomalaisista. Nimet julkaistiin kahdessa osassa, 23. ja 24. heinäkuuta. En laskenut nimien määrää. Kaikkien kuolleiden tiedot eivät välttämättä olleet vielä mukana. Sukunimien perusteella joukossa oli paljon pohjalaisia, myös Pohjois-Pohjanmaalta lähteneitä. Samoja sukunimiä, joitakin hiukan harvinaisempiakin, oli mukana niin, että onnettomuudessa kuoli varmasti veljeksiä tai ainakin sukulaisia. Jos jonkun sukulainen on kadonnut Amerikkaan, kannattaa katsoa tämän järkyttävän onnettomuuden uhrien nimet uutisesta.

Kaivostyöläisiä. Kuvalähde: Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti