sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Muistitiedon luotettavuudesta

Tätä aihetta olen sivunnut monta kertaa. Toivottavasti en ole koko tekstiä aiemmin kirjoittanut. Ainakaan haku ei löytänyt. Niin, lähes kaikki sukututkijat taitavat murehtia sitä, että olisi pitänyt aiemmin kuunnella ja kysellä. Kun suvun vanhimmat ovat poissa, ei vastaajia enää ole.

Kuinka luotettavaa muistitieto sitten on? Sanoisin, että vaihtelevan. Parhaat muistelijat uskaltavat myöntää, jos eivät muista jotakin asiaa. Epävarmemmat arvelevat. Tässä muutamia esimerkkejä muistitiedosta ja sen luotettavuudesta.

Erään kylästä pois muuttaneen kerrottiin kuolleen lento-onnettomuudessa. Tarkempaa aikaa ei muistelija osannut antaa. Sattumalta onnettomuudesta kertonut uutinen löytyi. Harrastelijalentäjä sai surmansa pudottuaan koneellaan uuden kotikylänsä alueelle. Muistitiedoksi suhteellisen tuoretta ja lähes paikkansa pitävää.

Kerrottiin, että susi oli vienyt erään perheen pojan 1800-luvulla. Juuri mitään ei ollut jäänyt jäljelle. Kun tarkistin rippikirjasta ja haudattujen luettelosta, kävi ilmi, että perheen tytär oli "hukkunut metsään". Hautausmerkintää ei ollut, kuolinpäivä oli kyllä merkitty. Oli syksyaika. Karmean kuoleman lapsi varmasti oli kokenut. Oliko asialla ollut susi, sitä emme voi varmaksi tietää. Lapsen sukupuolikin oli ajan kuluessa vaihtunut.

Kuva: Karri Huhtanen, flickr


Eräästä talosta kerrottiin, että siellä oli ennen vanhaan kummitellut. Eihän satakuntalainen 1900-luvulla kummituksiin uskonut. Sanottiinkin, että talossa asuneen perheen omallatunnolla oli niin paljon pahaa sisällissodan ajalta, että heillä hermot pettivät. Perhe myi myöhemmin talon ja muutti pois. Hämmästyin, kun löysin saman tarinan pitäjän toisella reunalla asuneen muistelijan kertomuksesta SKS:n arkistosta. Kyse ei siis ollut vain kyläläisten jutuista, vaan kummittelusta oli joskus puhuttu laajemminkin. Tarinan tausta ei ole kokonaan auennut eikä näyttöä mistään raakuuksista perheen osalta ole löytynyt. He kuitenkin piilottelivat sodan aikana erästä henkilöä talossaan. Ilmeisesti huhut lähtivät liikkeelle tästä salaperäisyydestä ja sodan aiheuttamasta katkeruudesta. Jos muistitieto kertoo tilanteesta, jossa on ollut isoja ristiriitoja, kannattaa suhtautua tavallistakin varovaisemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti