perjantai 12. heinäkuuta 2013

Kuinka paljon marjoja olet poiminut?

Kun kesän marjakausi on taas käynnistynyt, rupesin yhtenä iltana miettimään, kuinka paljon marjoja olen elämäni aikana poiminut. Eihän sitä tietenkään laskemaan pysty. Satoja kiloja niitä varmasti kertyy, jos pihan herukkapensaiden satokin lasketaan mukaan.

Metsämarjoista kerättiin mustikkaa, vadelmaa ja puolukkaa. Kahden ensimmäisen kerääminen on jäänyt määrältään aika vähäiseksi, tosin vuosien kuluessa pienistäkin määristä kertyy marjoja. Puolukkaa on toisinaan kertynyt ämpärikaupalla. Hillaa - jota kotipaikkakunnallani lakaksi kutsuttiin - olen kerännyt vain Pohjois-Pohjanmaan vuosinani. 

Marjasaalis. Kuvalähde: http://pixabay.com/fi/marjat-mets%C3%A4marjojen-punainen-marja-90861/

Pihan musta- ja punaherukoita sekä karviaismarjoja tuli kerätyksi erityisesti lapsena.  Myöhempinä vuosina poimiminen on kohdistunut satunnaisesti sukulaisten ja tuttavien pensaisiin. Kun niitä yleensäkin kerätään ainakin ämpärillinen, tullee yhteismäärä aika suureksi. Mansikanpoimintaa en ole isommin harrastanut, jos ei lapsuuden metsämansikoita ja satunnaista tuttavien mansikkamaiden verotusta lasketa.

Vanhemmiten olen pyrkinyt siihen, että ostetujen tai kerättyjen marjojen määrä ei juurikaan ylitä vuoden kulutusta. Hiukan voi jäädä seuraavalle vuodelle. Mitään järkeä ei kuitenkaan ole siinä, että keväällä yrittää epätoivoisesti keksiä, miten kuluttaa pakastemarjojen ylimäärä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti